Skip to content

Câteva Bune Practici

  Încorporăm foarte multă muncă în dezvoltarea modelelor spreadsheet. Importăm date, facem calcule, producem rapoarte. Frecvent este nevoie să le actualizăm, ajustăm, re-combinăm sau dezvoltăm.

  Cum să facem să ne ușurăm munca, crescându-ne și fiabilitatea și productivitatea totodată? Răspunsul îl oferă Cele Mai Bune Practici. Ele îmbină metodă și structură, gândire strategică și tactică, îmbinate în caracteristici precise de modelare a datelor cu spreadsheet-uri. Enumerăm câteva în continuare:

  Datele pot fi grupate în trei categorii principale și este bine să le organizați în module dedicate:

  În fiecare modul un singur tip de date – este una dintre regulile de aur în designul modelelor spreadsheet. Pe lângă cele trei module enumerate mai pot apărea și module descriptive sau de control.

  în zona A3:F6 vedeți un bloc de calcul (șablon) care răspunde criteriilor de operabilitate și transparență (ușor de identificat și operat) cerute de modelarea după regulile bunelor practici.

  Identificarea fiecărui articol de calcul, utilizarea de legături (referințe la celule) și evitarea introducerii manuale a datelor (ca parte a formulelor) sunt foarte folositoare – nu doar pentru că înlesnesc modificările dar și pentru că oferă transparență – știm clar și ce intră în formulă și de unde vine.

  În zona A10:F10 vedeți un exemplu de operare netransparentă a spreadsheet-ului … care nu este folosit în mod profesional (ci mai degrabă ca și cum a fi doar un calculator de buzunar și nu instrument potent de modelare a datelor).

  Inputs, calcule, outputs – în orice modul aș lucra este probabil să apară cerințe de actualizare. Structura modulară, blocurile de calcul, formulele simple, scurte, inteligibile pot fi înțelese și editate lesne și fac modelul flexibil, mai fiabil și inteligibil nu doar pentru creatorul lui dar și pentru alți membrii ai echipei sau utilizatori.


  Cele de mai sus sunt câteva dintre cele mai bune practici de modelare a datelor. La cursurile noastre le puteți învăța și aplica în practică lucrând cu studii de caz.

  La acest link găsiți un set de reguli referitoare la modelarea financiară puse laolaltă de PWC: Financial Modeling Guidelines.

  *

  Implementarea celor mai bune practici, a disciplinei și standardelor adecvate de modelare, aduce mari foloase: fiabilitate, flexibilitate, creșterea randamentului general de utilizare a spreadsheet-urilor. Este un modus operandi (mod de lucru) de pe urma căruia modelatorii de date cu spreadsheet-uri au numai de câștigat.

  Pentru cine este curios de bune practici și în alte domenii, iată trei exemple:

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *